CSOK BAR-listásoknak februártól?

Bizonyos kiszivárgott információk szerint a februárban közlésre kerülő CSOK-változásokban a kormány állást foglal a BAR-listások CSOK-támogatásával kapcsolatban. A tervek szerint feloldják a BAR /KHR-korlátot, és a CSOK-támogatásra jogosultak lesznek azok, akiknek passzív a státusza. Látszatmegoldás vagy valódi segítség?

A BAR-listás jelenlét a jelenlegi banki hitelezési szabályok szerint automatikus tiltást jelent, ha magyar jelzáloghitelről beszélünk. A rendszerben a BAR-lista egyfajta fék, visszatartó erő, hiszen ha itt szerepelünk, akkor gyakorlatilag évekre ellehetetlenül az életünk hitelezési szempontból. Akkor miért akarja a kormány megjutalmazni a BAR-listásokat a CSOK-támogatással, állami milliókkal, tízmilliókkal?

Érdekes ellentét lesz, ami miatt továbbra is kiesnek a rossz adósok, viszont a tőkeerős passzív BAR-osok, akik esetleg egy rossz periódus vagy mások hibája miatt kerültek a listára, tovább fognak tudni lépni. Érdemes BAR-listást és BAR-listást is megkülönböztetni. Vannak, akik életüket rendezték és mégsem bizonyulnak hitelképesnek egy múltbeli hiba miatt. Viszont még mindig sokan vannak reménytelen helyzetben és rossz anyagi helyzetükből kifolyólag nem tudnának tovább lépni akkor sem, ha kapnának CSOK-ot. Önerő nélkül nagyon nehezen fog működni…

Persze mindenki a CSOK 10+10-ben gondolkodik, de ettől függetlenül nem mindegy, hogy már van minimum 3 gyerek, vagy bevállalnánk. Második esetben vagy van elég önerőnk (az ár legalább 20%-a), vagy nem költözünk, hiszen hazai banki hitelt továbbra sem fognak kapni a BAR-listások. Ezáltal a passzív BAR+CSOK önmagában nem lesz elég a továbblépéshez, hiszen a legtöbb BAR listára felkerült ember ingatlantulajdona veszélybe került (ha volt egyáltalán ilyen), amikor nem fizette a tartozását. Elképzelhető, hogy a folyamat közben vesztette el ezt az ingatlant és még mindig van tartozása a behajtó felé. Ahány élethelyzet, annyi eshetőség, mindenkinek a helyzetét egyedileg megvizsgálva lehet érdemi tanácsot adni.

Az aktív BAR-osoknak is megoldást jelenthet, amennyiben ki tudják fizetni a tartozásukat, hiszen jelenleg nem tudni bármilyen időbeli korlátról. Mivel akár a tegnap passzivált státusszal is lehet igényelni a CSOK-ot megfelelés esetén.

De nézzünk egy példát! Bővíteni szeretnénk passzív BAR-osként a családi házat, van 3 gyerek, kapunk az államtól 2,2 millió forintot.

Ennyi pénzből már jó dolgokat lehetne csinálni. Azonban mindenkit figyelmeztetünk, hogy bővítés esetén a CSOK maximum 50%-a lehet a bekerülési árnak. Vagyis 50% önerővel kell rendelkezni. Ha nincsen önerő, akkor hitelt kell felvenni. Hitelt viszont passzív BAR-al továbbra sem fogunk kapni.

Van remény…

Már van olyan magyar bank, aki a passzív BAR-státuszt valamilyen szinten tolerálja, de csak akkor, ha hozunk egy BAR nélküli, jó jövedelemmel rendelkező adóstársat. Kézenfekvő lenne a házastárs, de náluk az lehet probléma, hogy egy vagyonközösséget alkotnak az adóssal, ami miatt a BAR máris problémás, hiába passzív (vagy aktív). Ráadásul általában egyszerre kerültek nehéz helyzetbe az emberek, tehát mindkét oldalon játszik a BAR.

Ránézésre azok a BAR listások tudják felhasználni a CSOK támogatást, akik rendezett anyagi körülmények között élnek, van megtakarításuk és költözni szeretnének. Az óvatosság továbbra is kiemelten fontos!

“CSOK BAR-listásoknak februártól?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Szeretném igény be venni CSOK lakásvásárláshoz és még mellé jelzálog hitelt az lenne a kérdésem hogy mivel passzív bálistás vagyok kaphatom e hiteleket lakás is meg van biztosítékként amit 15millióért tudnám meg venni! kérem szives válaszukat és ha tudnak segíteni !!Tisztelettel Tünde!

Szólj hozzá!