Akár 20 ezer forint is járhat ajándékba új hitelkártya igénylésekor

Az új ügyfelek akár 20 ezer forintot is kaphatnak ajándékba, ha most igényelnek hitelkártyát a bankoknál. Figyelni kell azonban arra, hogy a hitelkártya terhére elköltött összeget pontosan vissza kell fizetni, ellenkező esetben a költségek igen magasak lehetnek.

Magas kamat a következménye annak, ha az adott elszámolási időszakban elköltött összeg határidőn belül nincs teljes mértékben visszafizetve, a THM akár az 50%-ot is meghaladhatja. Egyes pénzintézetek a hitelkártyás vásárlásokra már biztosítanak részletfizetési lehetőséget: a vevő a kereskedőnél beállíthatja, hogy a nála elköltött összeg visszafizetése hány hónap alatt történjen. A részletfizetésnek ugyan valamivel alacsonyabb a kamata a hitelkártya általános kamatánál, de még így is elég magas.

A kamatmentességhez odafigyelés szükséges

A magas kamatok miatt egy idő után sokan visszaadják a hitelkártyájukat, illetve személyi hitellel kiváltják a hitelkártya-tartozásukat. Rendkívül magas lehet a kamat mértéke abban az esetben, ha csak az elvárt összeget, azaz a havi elköltött összeg 5-10%-át fizeti vissza a hitelkártya tulajdonosa, illetve, ha az adott hónapban elköltött összeget egyáltalán nem fizeti vissza, valamint akkor is, ha a hitelkártyával készpénzt vesz fel. Amennyiben valaki a teljes havi költésének a minimum elvárt százalékát sem törleszti az adott határidőn belül, büntetésekre is számíthat.

Egy kis odafigyeléssel azonban a hitelkártyát nemcsak kamatmentesen lehet használni, de még hasznot is hozhat a tulajdonosának. Érdemes megvizsgálni a pénzintézetek aktuális ajánlatait és kedvezményeit, mivel a bankok a hitelkártyás akcióik kapcsán is versenyeznek egymással.

Kedvezmények új hitelkártyás ügyfelek részére

A legtöbb pénzintézetnél általában jár a hitelkártyás vásárlások után minimum 1% visszatérítés, melynek bankonként és kártyánként változik az éves maximum összege, de jellemzően 30-90 ezer forint. Emellett egyes termékkategóriák esetén további, akár 2%-ot meghaladó visszatérítések is kaphatók.

Több olyan bank is van, ahol az új hitelkártyás ügyfelek visszatérítést kapnak az élelmiszerboltokban történő vásárlásaik után. Az MBH Banknál maximum 10 ezer forint visszatérítés kapható, amihez minimum tíz vásárlás szükséges 50 ezer forint értékben, a vásárlások értékét pedig minimum 50%-ban mobilfizetéssel kell kiegyenlíteni, különben csak 5000 forint visszatérítés jár. Az Erste Bank és az OTP Bank 10%-ot, legfeljebb 10 ezer forintot térít vissza egyes feltételek teljesülése esetén, a Raiffeisen Bank pedig kétszer biztosítja ezt a visszatérítést, azaz akár 20 ezer forintot  is kaphat az új hitelkártyás ügyfél, két hónap alatt. A K&H Banknál mozijegyet kapnak ajándékba az új ügyfelek.

Ezért maradhat el a visszatérítés

Az egyes termékek vásárlása után járó 2%-os vagy annál magasabb, akár 5-10%-os rendkívüli visszatérítés elmaradhat akkor, ha a kereskedő terminálján a termék kereskedelmi kategóriájának MCC-kódja nem megfelelő, ugyanis a bankok üzletszabályzataiban rögzítve van, hogy a visszatérítés vonatkozásában kizárólag az MCC-kódot veszik figyelembe, annak helyes beállítása pedig nem az ő felelősségük.

Szólj hozzá!