A SZÉP-kártya használata az étkezésen és a nyaraláson túl

A Széchenyi Pihenőkártya mára a béren kívüli juttatások egyik legnépszerűbb formája lett. Sokan nem tudják, hogy SZÉP-kártyával nem csak étteremben és szálláshelyen lehet fizetni. De akkor hol és mire használható még fel a SZÉP-kártya?

Napjainkra 144 ezerre nőtt a SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma, és ez a növekedés folyamatos. A családok a legtöbbször étkezésre, illetve nyaralásra fordítják a kártyán lévő összeget, de vannak olyanok is, akik sportruházatot, sporteszközöket vagy például szemüveget vásárolnak belőle. A SZÉP-kártyákon azonban, ennek ellenére, igen sok pénz marad.

A kártya tulajdonosának egy év áll rendelkezésére a kártyán lévő összeg felhasználására, ami azt jelenti, hogy szeptember 20-ig vagy március 20-ig le kell vásárolni, a feltöltés idejétől függően. Amennyiben ez nem történik meg, a fel nem használt összegekre a szolgáltató 15%-os, egyszeri díjat számol fel. Ez a szabályozás 2022. október 15-én lépett életbe, azonban egy ennél újabb szabály kimondja, hogy ha 2024. március 20. előtt utalta a juttatást a munkáltató, akkor az összeget egy éven belül, azaz 2025. március 20-ig fel kell használni, azonban, ha az utalás ennél később történt, akkor 2025. szeptember 20-ig költhető el a kártyán lévő összeg díjmentesen. A SZÉP-kártya elfogadóhelyek listája megtalálható az OTP Bank, a K&H Bank és az MBH Bank weboldalán.

Mi fizethető SZÉP-kártyával az étkezésen és a szállásdíjon kívül?

Az üzletek, illetve a szolgáltatók a weboldalukon és az üzleteikben – többnyire az ajtóra helyezett matricával – jelzik a SZÉP-kártyás vásárlás lehetőségét. Ebből a szempontból nem mindegy, hogy a vásárló mely bank által kibocsátott SZÉP-kártyával rendelkezik, mivel három pénzintézet, az OTP Bank, a K&H Bank és az MBH Bank forgalmaz SZÉP-kártyákat, azonban az elfogadóhelyeknek jellemzően egy, esetleg két pénzintézettel van szerződésük. A munkáltató saját döntése, hogy a három bank közül melyikkel szerződik le.

A SZÉP-kártya elsődleges célja a magyarországi turizmus támogatása, ebből adódóan szálláshelyeken és éttermekben lehet vele fizetni. Azonban fontos tudni, hogy a kártyát gyakran elfogadják színházakban, múzeumokban és állatkertben, valamint akár még koncertjegy is vásárolható vele.

Az egészségmegőrzés, a rekreáció, a sportolás és a szabadidős tevékenységek támogatása szintén célja a SZÉP-kártyának, ezért például számos strandon lehet vele fizetni, ahogy egyes bobpályákon és horgászboltokban, vagy gyermektáborokban és játszóházakban is, valamint akár lovaglás vagy sziklamászás is finanszírozható SZÉP-kártyáról. Szintén számos SZÉP-kártya elfogadóhely kerül ki az optikák, a sportközpontok és a masszázsszalonok közül, de akár arc- és testkezelések is fizethetők a kártyával.

SZÉP-kártyával nemcsak élelmiszert és szolgáltatást lehet vásárolni, hanem rekreációs vagy szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó termékeket is, például táplálékkiegészítőket, kerékpárokat és kerékpár felszereléseket, ruhaneműt, de még bútorbolt is szerepel az elfogadóhelyek között.

Szólj hozzá!