Milyen előnyei vannak a minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknek?

A fogyasztóbarát minősítést, egy hitelre vonatkozóan, a Magyar Nemzeti Bank adja ki. Elsőként a lakáshitelek válhattak fogyasztóbaráttá, majd a vagyonbiztosítások, később pedig a hitelkiváltási célra vagy szabadon felhasználható személyi kölcsönök is.

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök számos előnnyel járnak, mint például az átlátható költségek, a gyors ügyintézés, a futamidő végéig fix kamatozás és a kedvezmények. Ennek ellenére célszerű ezeket a kölcsönöket más kölcsönajánlatokkal is összevetni.

A Magyar Nemzeti Bank a minősített fogyasztóbarát hitelkonstrukciókkal azt akarja elérni, hogy azok a könnyen és gyorsan igényelhető, széles körben elérhető kölcsönök terjedjenek el, amelyek feltételei közérthetőek és áttekinthetőek. Ez a cél a piaci verseny felerősítésével érhető el, azonban ahhoz, hogy egy hitelkonstrukció megkapja a fogyasztóbarát minősítést, meg kell felelnie számos előírásnak.

A fogyasztóbarát személyi hitelek általános előnyei

Ahhoz, hogy egy személyi kölcsön megkapja a fogyasztóbarát minősítést, sok előírásnak meg kell felelnie.

Többek között az igénylés folyamatának gyorsnak, a folyósítási határidőnek pedig rövidnek kell lennie, a szerződéskötést követően legfeljebb 3 munkanapon belül meg kell történnie a hitelösszeg folyósításának, és amennyiben az igénylés online történik, a folyósítási határidő 2 munkanapra csökken. Fontos tudni, hogy adósságrendezési és hitelkiváltási célú hitelt online nem lehet igényelni, illetve nem történhet online az igénylés akkor sem, ha adóstárs szerepel a hitelügyletben.

A fogyasztóbarát személyi hitel törlesztőrészlete a futamidő végéig nem változhat, a kamatozás végig fix, a kölcsön futamideje legfeljebb 7 év lehet, fedezet nélkül.

A fogyasztóbarát személyi hitelek költségeire vonatkozó előnyök

További előnyként említhetők az egységes költségek, amelyek a minősített fogyasztóbarát személyi hiteleket jellemzik. Amennyiben a hiteligénylés online történik, a bank a kölcsön folyósításáért nem számolhat fel díjat, hagyományos módon történő hiteligénylés esetén pedig a folyósítási díj legfeljebb a kölcsön összegének 0,75%-a lehet.

A vég-, illetve az előtörlesztés díja a fennálló tartozás legfeljebb 0,5%-a lehet, amennyiben viszont a futamidőből egy évnél kevesebb van hátra, a hitel díjmentesen végtörleszthető.

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök kamatfelára maximalizálva van, a hitel kamata maximum 15 százalékponttal lehet több a referenciamutató értékénél 500 ezer forintot nem meghaladó kölcsönösszeg esetén, 500 ezer forint feletti hitelösszeg esetében pedig a kamatfelár 10% lehet.

Kamatkedvezmény is elérhető

A minősített fogyasztóbarát személyi hitelekkel akár háromféleképpen is elérhető kamatkedvezmény: a választott pénzintézetnél történő számlanyitással, hitelfedezeti biztosítás kötésével, valamint annak vállalásával, hogy a szóban forgó számlára rendszeresen fog jövedelem érkezni. A három lehetőség együttes kihasználásával megnő a kamatkedvezmény mértéke.

Léteznek előnyösebb konstrukciók is

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönöket, nyilvánvaló előnyeik ellenére, érdemes összehasonlítani más konstrukciókkal is, mivel előfordulhat, hogy a pénzintézetek még ezeknél is előnyösebb termékeket kínálnak. Például egy online igényelhető gyorskölcsön felvételével az igényelt hitelösszeg akár egy órán belül az igénylő számlájára érkezhet, ezzel szemben a fogyasztóbarát személyi hitel esetében a folyósítás határideje, az igénylés módjától függően, 2-3 munkanap. Emellett akár olyan hitelkonstrukciót is lehet találni, amelynek a költségei alacsonyabbak a fogyasztóbarát személyi hitelek költségeinél.

Szólj hozzá!