A hosszú távon fixált hitelekre most érdemes lecsapni!

Egyre több banknál elérhetők a hosszú távon fixált hitelek: mivel 2017 végéig megmaradhat a jelenlegi alapkamat, azonban a jelzáloghiteleket jellemzően több évtizedre vesszük fel.

Ezen az időtávon viszont nem tudjuk kiszámolni, hogy mekkora lehet a kamatunk, viszont fix kamatozású kölcsönnel akár a teljes futamidő alatt kiszámíthatók lesznek a törlesztőrészleteink.

Rövid futamidejű kölcsönöket (pl. személyi hitel, fogyasztási különféle kölcsönök, esetleg nagyobb összegű áruhitelek) változó kamatozással éri meg felvenni, mivel a jegybank bejelentése szerint 2017 végéig maradhat a jelenlegi alapkamat szintje (1,35%). A hosszú futamidejű, 15-20 éves hiteleknél azonban már most sem árt elgondolkodni azon, hogy a teljes futamidőre fixált törlesztőrészletet válasszuk. Az alapkamat ugyan most alacsony (és a bejelentés szerint az is marad), mégis, az elmúlt 20 év tapasztalat azt mutatja, hogy a jelenlegi helyzet néhány év múlva megváltozhat. Az öt évre fixált hitelek már bevett termékek, azonban az igazi biztonságot a teljes futamidőre rögzített törlesztőrészletű kölcsönök jelenthetik.

Mi a helyzet a 10 évre fixált kamatú hitelekkel?

A 10 évre fixált hitelek jellemzően nem teljes futamidőre rögzített kamatú kölcsönök, viszont a 10 éves kamatperiódusnak köszönhetően ezek is biztonságot adhatnak. Ha végig fixált kamatú hitelt választunk, akkor a hitelfelvétel mellett legfeljebb biztosítás kötésén érdemes elgondolkodnunk (például munkanélküliség esetére vagy életbiztosításon). A rövidebb kamatperiódusú kölcsönöknél viszont érdemes lakástakarék-pénztári megtakarítást indítani, amelynek a futamideje megegyezik a kamatperiódussal, így a kamatfordulókor előtörleszthetjük a hitelünket. Ekkor eldönthetjük, hogy:

  • a törlesztőrészletet csökkentjük vagy pedig
  • a futamidőt rövidítjük le.

Természetesen a kettő ötvözése is lehetséges: rövidebb futamidő mellett alacsonyabb törlesztőrészletet választunk. A törlesztőrészlet csökkentése főleg akkor jöhet jól, ha a kamatforduló után a havi részletünk jelentősen megnőne.

Nagyon sok embert érint a kérdés, nem csak a BAR-listásokat. Miért is? Mert elképzelhető, hogy nagyobb összegű szabadon felhasználható pénzösszegre van szüksége, amelynek felhasználását nem akarja feltétlenül a finanszírozó orrára kötni…

Egyre több banknál elérhetők a hosszú távon fixált hitelek: mivel 2017 végéig megmaradhat a jelenlegi alapkamat, azonban a jelzáloghiteleket jellemzően több évtizedre vesszük fel. Elmondható, hogy a 2016-os évben eddig a hitelek tekintetében minden a CSOK-ról és a lakáshitelekről szólt. Egy széles rétegnek azonban továbbra is a hagyományos szabad felhasználású kölcsönökre lenne szükségük, különösen, ha a BAR-listásokra gondolunk.

Szólj hozzá!