Az osztrák bankhitel a nyerő?

Csak semmi könnyelműség! Várják a BAR-listásokat is, gyors a folyósítás, de a házat elviszik, ha nem fizetünk.

MAGYARORSZÁG ― AUSZTRIA ― Hitelre van szüksége, de bekeményítettek a hazai bankok? Irány Ausztria! Gácsi Katalin (42) titkárságvezetőnek ötmillió forint hitelre volt szüksége egy lakás megvásárlásához. Először hazai bankokkal próbálkozott, de már a legelején elment a kedve, amikor felsorolták, hogy milyen igazolásokat kell beszereznie.

– Nagyjából két hetembe került volna, amíg az összes kért papírt begyűjtöm. Végül inkább felhívtam egy osztrák hitelközvetítőt, és nem bántam meg. Az ember kijött, lefényképezte a lakást, aztán együtt átmentünk Sopronnál a határ túloldalára. Mindössze egy órát töltöttem a bankban, aláírtam mindent, s pár nap után utalták is a pénzt – mesélte Katalin. – Előzékenyek voltak, gyorsak, és a törlesztőrészletek is kedvezőbbek. Tízéves futamidővel, havi 182 euró (jelenlegi árfolyamon 56 ezer forint) a törlesztőrészletem – tette hozzá. Az asszony 2 százalék kezelési költséget fizetett, s egy fix összeget adott a közvetítő szakembernek is.

Ausztriában vállaltam munkát, és hitelre volt szükségem, de magyar bankoktól nem kaptam. Oberwartban azonban ügyfélként kezeltek. Gyorsan pénzhez jutottam, és pontosan is törlesztem a részleteket – árulta el Naubauerné Horváth Mária (36) varrónő.

Az a tény, hogy nem nézik a BAR-listát, nincs szükség APEH-igazolásra, gyorsan intézik az ügyeket, s a válság ellenére sem emeltek kamatokat, igazi vonzerő. Nem csoda, hogy az utóbbi hónapokban látványosan megnőtt azon honfitársainknak a száma, akik megunták itthon a szélmalomharcot, s szomszédainknál veszik fel a hiteleket. Az osztrák határ mentén egyre több iroda foglalkozik hitelügyintézéssel. Egy soproni ügyvédi iroda több osztrák bank megbízásából a magyar ügyfelek garanciájának ellenőrzését, illetve a jelzálogügyeket intézik.

– Főként a múlt év második felétől nőtt meg az osztrák euróhitelek iránti kereslet, a magyar pénzintézetek feltételeinek szigorításával párhuzamosan – mondta a Blikknek Arszin Miklós ügyvéd. – Kétségtelen, hogy az osztrákok sokkal rugalmasabbak. A legfontosabb feltétel az ingatlanfedezet, ezután rövid idő alatt megköthető a szerződés. Egyszeri kezelési költséget számolnak fel, ami 1-2, néhol 3 százalék, s azután már csak a meghatározott kamatot kell fizetni. Saját értékbecslőjük van, így ez sem kerül pluszköltségbe. A futamidő alatt bármikor visszafizethetjük a hitelt, nem jár érte büntetés. Ausztriában szinte az összes határmenti bank várja a magyar ügyfeleket, sok helyen beszélnek is magyarul. Így közvetítőre sincs feltétlen szükség – tette hozzá.

– Persze itt is előfordul, hogy képtelen fizetni az adós. Legrosszabb esetben sajnos az ingatlan a bank tulajdonába kerül. De a hitelezők rugalmasak, ha bajba kerülünk, nyugodtak keressük fel személyesen a hitelintézetet. Ha kell, többször is módosítják a fizetési határidőket, csak az kell, hogy lássák a jó szándékot, a fizetési hajlandóságot – tudtuk meg Arszin Miklóstól.

Túl óvatosak a hazai bankok

– A magyar bankok nem is olyan régen még szinte az ember után dobták a pénzt, ma viszont már a kelleténél is óvatosabbak – mondta dr. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője. A megszigorodott feltételek miatt már az elmúlt év végétől nagymértékben visszaesett a magyar lakosság hiteligénye – keresett magyarázatot a magyarok külföldi hitelfelvételére a szakember.

– A PSZÁF-nak nincsenek pontos adatai arról, hogy hányan fordultak külföldön hitelkérelemmel a bankokhoz – közölte lapunkkal Binder István szóvivő. – Ezt csak az érintett ügyvédi irodák tudhatják.

Miben különbözik mégis a két ország bankrendszere?

Egy magyar bankon keresztül felvett hitelnél szinte soha nem tudja a hitelfelvevő, hogy adott hónapban hol tart a visszafizetésnél. Az ausztriai gyakorlat teljesen más. Banktól függően havi vagy negyedéves kimutatást kap az ügyfél lakcímére kipostázva, névre szólóan. A kimutatás tartalmazza, hogy mikor vette fel a hitelt, mennyit vett fel, mióta fizeti, az előző hónap/negyedév során mennyi volt a befizetés és mennyi a fennálló tőketartozás! Ausztriai pénzintézeten keresztül felvett hitelnél nem kell szerződésmódosítási díjakat és egyéb költségeket hozzászámolni a tőketartozásunkhoz. Amennyi a kimutatásban szereplő összeg, az abban az adott hónapban bármikor egy összegben visszafizethető a pénzintézetnek – olvasható egy hitelintéző kft. honlapján.

Forrás: Blikk.hu