Biztos helyen van a pénz Ausztriában

Az utóbbi időben megnőtt azoknak a száma, akik megtakarításaikat Ausztriában helyezik el. A határ melletti osztrák bankfiókokban egyre több a magyarul beszélő alkalmazott, így akár nyelvtudás híján sem nehéz számlát nyitni.

Az előnyök: a magyar adóhatóság látókörén kívülre kerül a pénz, de az érdeklődők különféle befektetési alapok ajánlatait is elfogadhatják, de vehetnek aranyat is, vagy akár virágzó osztrák cégek részvényeiből is vásárolhatnak.

A pénzük biztonságba helyezése a fő motivációs erő minden Ausztriába számlanyitás végett érkező honfitársunknál. A legtöbben a Raiffeisen, az Erste vagy a Bank Burgenland fiókjait keresik fel, inkább bízva a sógorok diszkréciójában. Való igaz, Ausztria< politikailag és gazdaságilag stabil állam, a különféle megtakarítások így valószínűleg nagyobb biztonságban vannak, mint itthon. Az osztrák banktitok a svájcihoz hasonlítható, továbbá a banktitkot az alkotmány is védi: a bankok, pénzintézetek a számlatulajdonos tudta nélkül nem adhatnak ki adatokat, ezt kizárólag büntetőeljárás esetén tehetik meg.

Mi a helyzet itthon? Gyakorlatilag csak az nem láthat bele pénzügyeinkbe, aki nem akar: számlatörténetünk nyitott könyv pl. az adó- és vámhatóság, a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző, a nyomozóhatóság (rendőrség, NNI), a végrehajtó, a válóperes ügyvéd vagy a szomszéd néni előtt (utóbbi előtt talán mégsem). természetesen ez a visszaélések jobb felderíthetőségét, megelőzését szolgálja, de talán mégsem ez az ideális állapot.

A bonyolult ügyintézés sem lehet akadály, ha osztrák bankszámlát szeretnénk nyitni. Ha a határ melletti bankfiókokat választjuk, szinte mindenhol találunk magyar vagy magyarul beszélő munkatársat. Számlánkat telefonon vagy netbankon keresztül kezelhetjük, a kapott bankkártyát itthon is lehet használni, szinte mindenhol elfogadják, bár a tranzakciós díja jellemzően magasabb.

Az osztrák számlán a magyar szokásokhoz képest meglepően hosszú időre is leköthetjük a pénzt: nem csak hónapokra, hanem akár 5 évre is. Elterjedt még az ún. takaréklevél is, ami legfeljebb 14999 eurós összegig név nélkül, bemutatóra szól, egy jelszó kell hozzá csupán (a jelszó nélkül akkor sem tudják pénzzé tenni, ha ellopják). Bérelhetünk széfet is, ami takaréklevél, készpénz, vagy akár arany tárolására is alkalmas, kb. 50-400 eurós éves díjért. Megtakarításaink valódi gyarapítására a befektetési alapok a leginkább alkalmasak, erről azt érdemes tudni, hogy az osztrák bankok nem csak a saját alapjaikat, hanem a teljes uniós választékot kínálják.