Csalás: osztrák bankot vertek át magyar csalók

Becslések szerint mintegy 1 millió eurós kárt okozott az a banda, amely hamis tulajdoni lapokkal operálva nagy értékű ingatlanokra vett fel osztrák hitelt. A bűncselekmény-sorozat kitervelőit még nem sikerült elfogni, a közreműködők már lakat alatt vannak.

Az osztrák bank egy utóellenőrzés alkalmával jött rá, hogy több olyan jelzáloghitelt is folyósított, amelyek felvevői a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonjogát hamisított tulajdoni lappal igazolták. Hogy melyik bankról van szó, nem hozták nyilvánosságra, annyit tudunk, hogy egy burgenlandi bank a sértett: a Népszabadság tudósítása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda csalás, valamint magán- és közokirat-hamisítás gyanújával nyomoz.

Az eddig feltárt esetekben a bank 7 magánszemélynek összesen kb. 1 000 000 eurós osztrák hitelt folyósított magyarországi számlákra. Az elkövetők az összegeket készpénzben felvették.

A bűncselekmény úgy követték el, hogy rendkívül értékes, eladó magyarországi ingatlanokat kerestek, komoly érdeklődőnek adták ki magukat, hivatalos értékbecslést is készítettek, majd eltűntek.

Ezt követően a hamis papírokkal hitelért folyamodtak az ausztriai bankhoz, amit meg is kaptak. Ezután ismét hamis tulajdoni lapot küldtek, hogy igazolják, hogy a magyar földhivatal bejegyezte a bank jelzálogjogát.

Egyes esetekben hamisított lakcímkártya és tulajdoni lap felhasználásával azonnal mint tulajdonos jelentkeztek be az ingatlanokba.

A Nemzeti Nyomozóiroda Gazdaságvédelmi Főosztálya nemrégiben egyszerre tíz címen tartott házkutatást, a nyomozás mostani állásakor a jelenleg kilenc gyanúsított egytől egyig büntetett előéletű, akik csekély összegért vettek részt a bűncselekményben (közülük hárman már előzetesben vannak). A csalássorozat értelmi szerzőit eddig még nem sikerült megtalálni. Az ügyletekbe bevont ingatlanok valódi tulajdonosait kár nem érte.

Fontos: a nyomozók felhívták mindenki figyelmét, hogy aki a saját címére kap ismeretlen személy nevére szóló hivatalos iratokat, banki papírokat, az a saját érdekében feltétlenül jelentse a rendőrségen, valamint nézzen utána, hogy nem jelentkezett-e be idegen a címére, esetleg nem adták-e meg címét egy vállalkozás telephelyének.