Mit gondolnak a magyar adósokról az osztrák bankok?

Ebben a kérdésben polarizált a magyarok véleménye. Egyesek szerint az osztrák bankok csak a vérünket akarják szívni, és amikor meglátják az igénylésen, hogy magyar az ügyfél, akkor olyan kamatot számítanak fel "személyre szabottan", amely láttán egy osztrák ember a bank helyett is elpirulna.

A másik vélekedés szerint az osztrákok örülnek nekünk, és szívesen veszik a magyar ügyfeleket, mert minden, oda befizetett euró segít az osztrák gazdaság pörgetésében. Az utóbbi az igaz. Az osztrák bankok nem bánnak másként a magyar ügyfelekkel, sőt örülnek neki, ha "osztrák hitelt" veszünk fel nálunk. Ennek az oka végtelenül egyszerű: minél több egy bank hitelkihelyezése, annál több a bevétele. Ha pedig több a bevétele, megint csak több hitelt tud kihelyezni.

A mi forintjainkból euróba konvertált összeget így az osztrák bank kiadhatja osztrák vállalatoknak, magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, amelyek aztán fejlődhetnek a mi pénzünkön. Hogy ez gyomorforgató? Nem. Ez a realitás. Ausztria tőkeerősebb ország, de ha tehetik, az ottani bankok kihasználják az alkalmat, és hagyják, hogy m, magyarok támogassuk az osztrákokat.

A legszebb az egészben, hogy ezzel mi is jól járunk, hiszen az osztrák kamatok még így is jobbak, mint ami nálunk a legtöbb esetben elérhető egy szabad felhasználású hitel felvétele esetén. Ez a kecske és a káposzta esete, ahol azért a káposztába mégis belerágnak egy kicsikét…